Programma 2 Leefomgeving

Gebiedsontwikkeling

Gebiedsontwikkeling

Maatschappelijke opgaven en ambities komen samen in een integrale gebiedsontwikkeling, waarbij diverse factoren, beleidsvelden, bestuurslagen, overheden en actoren betrokken zijn. Het is vooral een kans om gezamenlijk aan de toekomst en leefbaarheid van een gebied te werken en zo mens en omgeving tot zijn recht te laten komen.
Een integrale gebiedsontwikkeling richt zich bijvoorbeeld op een gezonde en veilige leefomgeving voor prettig, gezond en betaalbaar wonen, transformatie naar toekomstbestendige (woon-)werklocaties, maatschappelijke voorzieningen, winkelcentra naar verblijfsgebieden en/of landelijk gebied en duurzame greenport met voldoende aandacht voor duurzame mobiliteit, energietransitie, klimaatadaptatie, groen, ontmoeten en/of recreëren. Daarbij worden de verschillende belangen integraal zorgvuldig afgewogen, waarbij water en bodem sturend is.
Een professionele programmering voor gebiedsontwikkeling bevordert de omgevingskwaliteit, draagt bij aan de financiële haalbaarheid, versnelt de realisatie, reduceert de mobiliteit en versterkt de lokale economie. Het is van belang om een programma af te stemmen op de wensen en eisen van de (toekomstige) bewoners en bedrijven. Een professioneel programma onder de Omgevingswet biedt hiervoor voldoende kansen.

De gemeenteraad Hillegom heeft in haar omgevingsvisie ambities vastgesteld voor een gezonde en veilige fysieke leefomgeving. Actuele ontwikkelingen buiten de invloedssfeer van het gemeentelijk bestuur, zoals de stijging van bouwkosten en rentepercentages, netcongestie, drinkwatervoorziening, KaderRichtlijnWater (KRW) en stikstof e.d. hebben echter direct effect op de haalbaarheid van plannen en initiatieven, wat gebiedsontwikkeling steeds gecompliceerder maakt. Om de hoogst haalbare maatschappelijke opgaven en ambities te behalen is een professionele programmering voor gebiedsontwikkeling van belang met voldoende aandacht voor risico’s, flexibiliteit en wendbaarheid.

WAT WILLEN WIJ BEREIKEN?

Doel:   Transformatie Hillegom-Noord naar een woon-werkgebied voor prettig, gezond en betaalbaar

wonen in combinatie met toekomstbestendige werklocaties.

WAT GAAN WIJ DAARVOOR DOEN?

Activiteit

Activiteit omschrijving

A1

Aan de hand van de resultaten en aanbevelingen van een haalbaarheidsstudie transformatie bedrijventerrein Horst ten Daal – Hillegom Noord zetten we een volgende stap om van Hillegom Noord een toekomstbestendig woon/werk gebied te maken.

WAT WILLEN WIJ BEREIKEN?

Doel:   Realiseren van tijdelijke betaalbare (sociale) flexwoningen en asielopvang aan de Pastoorslaan-Zuid

WAT GAAN WIJ DAARVOOR DOEN?

Activiteit

Activiteit omschrijving

B1

Na verkrijgen van een tijdelijke ontheffing van de provincie Zuid-Holland een Buitenplanse Omgevingsplanactiviteit (BOPA) opstellen voor maximaal 3 hectare van locatie Pastoorslaan-Zuid gedurende een periode van maximaal 15 jaar.

WAT WILLEN WIJ BEREIKEN?

Doel:   Herontwikkelingsprojecten met een eigen grondpositie, die bijdragen aan een gezonde en veilige

fysieke leefomgeving.

WAT GAAN WIJ DAARVOOR DOEN?

Activiteit

Activiteit omschrijving

C1

We stimuleren en faciliteren initiatieven en plannen die bijdragen aan de koers van de Omgevingsvisie, welke worden gemonitord en geëvalueerd in het kader van de beleidscyclus van de Omgevingswet.

C2

Over herontwikkelingsprojecten met een eigen grondpositie informeren we de gemeenteraad jaarlijks via een grondexploitatieplan of anderszins, zoals SIZO, SAVIO, Henri Dunantplein en Leerwinkel.

SAMENWERKINGSPARTNERS

Verbonden partijen

Overige samenwerkingspartners

Omgevingsdienst West-Holland

Provincie Zuid-Holland
COA
Grondeigenaren

Deze pagina is gebouwd op 11/21/2024 14:15:54 met de export van 11/21/2024 14:07:08